Słucham francuskiego rapu od: wschodu do zachodu :)
Wiek: 19 Dołączył: 21 Sie 2006 Posty: 821 Otrzymał 88 piw(a) Skąd: Ciechanów
Wysłany: 2009-12-22, 00:57 100 klasycznych kawałków - wyniki
Ponad 700 internautów odwiedzających serwis www.abcdrduson.com oddało swoje głosy w konkursie na 100 najlepszych klasycznych numerów rapowych które wyszły do tej pory we Francji. Wygrał nieśmiertelny "Demain c'est loin IAM", drugie miejsce przypadło "Le crime paie" grupie Lunatic a trzecie "Retour aux pyramides X-Men".
Dokładne wyniki w znakomitej oprawie graficznej pod tym linkiem:
Dołączył: 04 Mar 2008 Posty: 217 Otrzymał 15 piw(a) Skąd: WWA
Wysłany: 2009-12-22, 13:48
Bardzo fajnie przedstawienie tych wyników. Szkoda tylko, że tak mało respondentów wzięło udział w tym głosowaniu bo myślę, że gdyby większy procent słuchaczy wsparło w tej inicjatywie swoje ulubione numery wyniki byłyby trochę inne. Ale co do samej listy: bardzo duży, oczywiście zasłużony, sukces IAM - nie chodzi tylko o 1. miejsce ale ilość wyróżnień na miejscach je poprzedzających, zarówno jako IAM jak i AKH czy Shurik'N. DEMAIN C'EST LOIN - zdecydowanie klasyk wśród klasyków i w mojej pierwszej 5. też by się znalazł. Uznanie również dla Oxmo Pouccino, który wiele razy się pojawił w rankingu oraz za wysokie, 4. miejsce. Myślę, że z jego unikatowym i bardzo nieprzeciętnym rapem trzeba mieć naprawdę to coś i siłę przebicia by zdobyć takie uznanie. Ideal J - to nie wymaga komentarza: klasyk, kawał historii, ogromny sukces' miejsce jak najbardziej zasłużone. Dużo Boob'y oraz Lunatic'u się tam pzrewinęło co troszkę mnie zaskoczyło, raczej pozytywnie, ponieważ o ile Lunatic to niepodważalny klasyk, to wydawało mi się, że sympatia do Booby raczej mocno spadła ostatnimi czasy. Co do miejsca 2: "RETOUR AUX PYRAMIDES" mam mieszane uczucia ponieważ chyba nie zrobiłoby dla mnie różnicy czy znalazły się ten numer na miejscu 5, 10 czy 50, a tak chyba nie powinno być. Boli mnie tylko, że "Pour Ceux" tak nisko, protestuje!
Moim typem bylo bardziej NTM na poczatku ale patrzac coraz dalej powatpiewalem. Pozniej jak bylo top10 to obstawialem na Fabe ze wzgeldu na to ile juz siedzi w tym, ale moim zdaniem IAM jak najabrdziej zasluzyl na 1 miejsce.
Słucham francuskiego rapu od: 2005
Wiek: 21 Dołączył: 07 Wrz 2008 Posty: 176 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Lower Silesia
Wysłany: 2009-12-23, 18:04
Bardzo fajnie przedstawiony jest ten artykuł, z opisem do każdego kawałka, zdjęciami itp. Szkoda tylko, że nie znam języka... Wielu kawałków z tej setki nie słyszałem jeszcze...
Reklamator
Dołaczył: dawmo temu
Skad: W chuj daleko
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Serwis www.francuskirap.com nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.
Wypowiedzi są własnością ich twórców i to oni ponoszą odpowiedzialność za ich treść.